Eğitimler, Genel

Diş Hekimi Asistanı Nedir? Ne iş Yapar?

Diş Hekimi Asistanı nedir?

Artan nüfusla beraber hem çalışma yaşına gelen kişi sayısında hem de aranan eleman sayısında ivmeli bir artış olmaktadır. İşverenler, işe alacakları kişilerin donanımlarına ve özgeçmişine dikkat etmektedir. İş aramakta olan kişiler ise işverenin aradığı kriterleri tamamlamak için mesleki gelişim kurslarına giderek mesleki donanımlarını artırmak istemektedir.

Günümüzdeki iş sektörlerinden en önemlisi şüphesiz ki pandemi süreciyle birlikte ne kadar ihtiyaç olduğu anlaşılan sağlık sektörü olmuştur. Yeni açılan şehir hastaneleri, muayenehaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve özel sektördeki artışla beraber sağlık sektörünün içinde de doktor ve hemşirelerin yanı sıra yardımcı sağlık personeline de ihtiyaç gitgide artmaktadır.

Sağlık sektöründeki genişlemeyle birlikte artan sağlık kurumlarında gittikçe yardımcı eleman ihtiyacı artmaktadır. Artan bu yardımcı sağlık personellerinden birisi de diş hekimliği asistanlığı. Diş hekimlerinin bireysel muayenehanelerinde, özel diş merkezlerinde ve diş sağlığı devlet hastanelerinde oldukça ihtiyaç olmaktadır.

Diş hekimliği asistanları, diş hekimlerinin yanında çalışan ve diş hekimine yardımcı olan kişilerdir. Diş hekimi asistanlığı meslek ana grubu olarak; teknisyenler ve yardımcı profesyonel meslek grupları meslek ana grubuna ait olan, meslek alt ana grubu sağlıkla ilgili yardımcı profesyonel meslek gruplarından olan, meslek birim grubu olarak da diş hekimi yardımcıları ve terapistlerinden olan bir meslektir Çalışılan alanın çalışma esaslarını benimsemiş ve bu prensipler ışığında iş sağlığını ve iş güvenliğini sağlayacak nitelikte çalışan, kullanılan ekipmanları tanıyabilen, diş hekimlik mesleğinin uygulanışındaki kaliteyi arttıran ve hasta memnuniyetine dikkat eden kişilerdir.

Eskiden diş hekimin yanında pratik yapılarak öğrenilen bu meslek grubu için daha sonrasında 2 yıllık fakülteden üniversite mezunu olma şartı getirilmişti. Şimdi ise alacağınız e devlet onaylı diş hekimi asistanlığı sertifikası ile bu mesleği yapmak mümkün.

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar?

Diş hekimliği asistanlarının birçok görevi bulunmaktadır. Diş tedavilerinin her aşamasında diş hekimi asistanları yer aldığı için temel bilgilere bağlı donanımlı kişiler olmalıdırlar. Muayenehanelerde çalışan diş hekimliği asistanları hem doktorun asistanı olarak hem de sekreterlik anlamında bazı sorumluluklar üstlenebilmektedir.

Gelen hastaların kayıtlarını alarak sağlık sorgulamasının yapılmasına yardımcı olurlar. Daha önce çekilmiş diş röntgenlerini hazırlayarak diş hekiminin kontrol etmesini sağlar. Diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin isimlerini iyi bilirler. Diş hekimi ihtiyaç dahilinde bu malzemelerden istediğinde tedariğini sağlarlar. Eğer diş röntgeni çekilecekse hasta hazırlanmasında yardımcı olma gibi görevleri de vardır.

Genel olarak diş hekimi asistanının yaptığı işleri sıralayacak olursak;

Birlikte çalıştığı doktorun hastalarının randevularını düzenler
Hastaların takibini yaparak gerektiği zamanda bilgilendirmeler yapar
Çalışılan ortamın sterilitesine ve düzenine dikkat eder
Diş tedavisi işlemlerinde kullanılacak ekipmanları işlem öncesinde kontrol eder
Ekipmanları tedavi sırasında doktora verecek şekilde hazır tutar
Tedavi sırasında kullanılan ekipmanların temizliğini sağlar
Ekipmanların değişimini sağlar
Ekipman takibini yapar
Tedavi ekipmanlarının onarımı ve bakımını sağlar
Tedaviye gelen hastaların ad, soyadı, adres ve telefon bilgilerini not alarak gerektiğinde hasta iletişiminin sağlanmasına yardımcı olur
Cerrahi tedavi işlemlerinde diş hekimine hem ekipman konusunda hem de hastaya pozisyon verilmesi konusunda yardımcı olur
Tedavi sonrası ortaya çıkan tıbbi atıkların, tıbbi atık toplayan yetkili kişilere teslimini sağlar

Diş Hekimi Asistanında Olması Gereken Özellikler

Tıbbi güvenliği için sterilizasyon konusunda dikkatli olmak
Detaylara önem vermek ve hiçbir detayı atlamamak
Hastane, klinik ve muayenehane kurallarına hâkim olmak
Stres altında çalışabilmek
Sistemli çalışabilmek
Güler yüzlü olmak ve hastaları teskin etmek
Diş hekimine müdahale etmeden yardımcı olmak
Sorunları çözebilmek ve yeni sorunlar yaratmamak
Pratik zekalı olmak

Diş Hekimi Asistanı istihdam / işyeri alanları

– Devlet hastanesi
– Özel hastane
– Poliklinikler
– Tıp merkezleri
– Sağlık kuruluşları
– Diş hekimi muayenehaneleri

Diş Hekimi Asistanı sertifikası nasıl alınır?

Diş Hekimi Asistanı sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin ‘’Diş Hekimi Asistanı” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Diş Hekimi Asistanı” sertifikasına sahip olabilirsiniz. Diş Hekimi Asistanı uzaktan eğitim programını incelemek ve sertifikasına sahip olmak için BURAYA tıklayınız.

Diş Hekimi Asistanı sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?

Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Diş Hekimi Asistanı sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.

Diş Hekimi Asistanı iş ilanları

Diş Hekimi iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.