Eğitimler, Genel

Profesyonel Aşçılık Nedir? Ne İş Yapar?

Profesyonel Aşçılık / Aşçı nedir?

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama “aşçılık” terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Aşçılık bir gerekliliktir, ama yalnızca gereklilikten dolayı yapılmaz. Pek çok kişi gerek evinde yemek pişirirken gerek bu işi bir meslek olarak yaparken zevk alır. Aşçılık bilgi gerektirdiği gibi, iyi yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve bunlardan tat alma da bir tür sanattır ve bu sanat gastronomi denir.

Aşçılık günümüzde oldukça tutulan ve ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Ülkemiz mutfağı oldukça geniş bir kültüre sahip olduğu için bu noktada birçok insanın mutfakta oldukça becerikli olduğu bir gerçek. Herkes elbette ki mutfağında bir aşçıdır. Ancak gerçek aşçılık profesyonel bir biçimde ve eğitimle kazanılan bir unvandır. Bu noktada birçok kurum ve özel merkez aşçılık eğitimi sağlamaktadır.

Aşçılığı mesleğe dönüştürmek isteyenler, kendi işletmesini veya kendi mutfağını profesyonel bir şef bilinci ile yönetmek isteyenler için olan bu program uluslararası temel aşçılık eğitimini inovatif (geliştirici ve keşfedici) teknikler ile adaylara kazandırma ilkesiyle hazırlanmıştır.

Profesyonel Aşçı Ne İş Yapar?

Yemeklerin zamanında servis edilmesi aşçının sorumluluğundadır. İsteğe göre sipariş hazırlar. Aşçıbaşının söylediklerinin dışına çıkmamak aşçının görevidir. Yemek kültürünün gelişimini hem ülkemizde hem de dünyada takip ederler. Mutfakta çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarlar. Menülerde eksik bir ürün kalmaması için çalışırlar. Çalıştıkları yerde yemek organizasyonunu yaparlar. Menüyü belirlerler. Menü için gereken malzemelerin tedarik edilmesini sağlarlar. Yemek yapımına başlamadan önce kullanılacak araç gereçlerin kontrolünü yapar. Yapılacak yemekle ilgili yardımcılarını bilgilendirir ve çalışma sırasında doğru yapıp yapmadıklarını kontrol eder.

Yemeklerin sıcak kalmasını sağlar. Mutfakta kullanılan tüm araç gerecin temizlik ve bakımını yapar ya da yaptırır. Gerekli gördüğünde servisi bizzat kendisi yapar. Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol eder. Tarihi geçmiş ürünleri imha eder. Farklı beslenme menüleri hazırlar. Vejetaryen menü, vegan menü, sporcu menüsü gibi menü çeşitlerini bilir. Aşçılık yalnızca pişirmekten ibaret olmadığı için aşçı sunum yapmayı da iyi bilir. Yemeğin türüne göre nerede pişirileceğine karar verir. Hangi yemeğin ne kadar sürede pişeceğini belirler. Aşçılar çalışırken ocak, fırın, tencere, tava, bıçak, kıyma makinesi, hamur yoğurma makinesi, mikser gibi araçlardan faydalanır.

Aşçılığın sorumlulukları nelerdir?

Aşçılık mesleğini tercih etmeyi düşünen kişilerin disiplinli, sorumluluk sahibi, yemek yapmayı, yemek kültürüne ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Bireylerin çalıştıkları iş yerlerindeki yemek organizasyonlarının planlanması, menünün belirlenmesi, belirlenen menüdeki yiyecek ve içeceklerin hazırlanışı gibi başlıca görevleri bulunmaktadır.

Yemek yaparken kesici, delici ve yanıcı aletlerle çalışacakları için çok dikkatli olmalıdırlar. Damak tadı gelişmiş olmalıdır. Gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahip olmalıdır. İletişimi kuvvetli olmalıdır. Sorumluluk sahibi ve disiplinli olmalıdır. Hızlı karar verebilmelidir. Kalabalık halinde çalışacağı için düzenli ve temiz çalışmalıdır. İhtiyaç duyduğu yerlerde arkadaşlarına yardım etmelidir. Yaratıcılığı gelişmiş olmalıdır. Gelişime açık olmalıdır. Çalışma alanında herhangi bir kazaya sebep olmamak için birbirleriyle şakalaşmamalıdırlar.

Çalışırken önlük, bone ve eldiven gibi iş kıyafetleri kullanırlar. Hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri gerekir. Hatta pek çok kurum çalıştırdığı aşçılardan hijyen belgesi almalarını ister. Türk ve dünya mutfağı hakkında bilgi sahibi olmaları da iş alanlarını genişletir. Kamu kurumlarında ve özel iş yerlerinde iş bulabilirler. Kişiye özel aşçılık yapabilirler. Uçak aşçısı olabilirler. Gemi aşçısı olabilirler. Tren aşçısı olarak çalışabilirler. Aşçı olmak isteyen erkek adayların askerlik görevini yapmış olmaları istenir. Ayrıca çalışılan yere göre İngilizce bilmeleri de işlerini kolaylaştırır.

Profesyonel Aşçılık Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Aşçılar mutfak ve mutfak yönetiminin olduğu her alanda çalışabilirler. Ülkemizde Türk ve dünya mutfağına göre işletilen pek çok restoran, kafe, lokanta ve gıda işletmesi vardır. Ayrıca eğitim kurumları ve hastanelerin yemekhanelerinde, otellerde, uluslar ve uluslararası organizasyonlarda da iş bulabilmektedir. Aşçılık mesleği, yalnızca yemek yapmak ile ilgili değil, ayrıca mutfaktaki kişileri yönetmek ve yemek kontrolüyle de ilgilidir. Bölüm mezunları genellikle özel sektörde çalışmaya meyilli olmakla beraber kamuda da iş imkânı vardır.

Profesyonel Aşçılık istihdam / işyeri alanları

– Oteller
– Restoranlar
– Fabrikalar
– Okul/yurt yemekhaneleri
– Hastaneler
– Askeriyeler
– Kafeler
– Pek çok kamu kurumu

Profesyonel Aşçılık sertifikası nasıl alınır?

Profesyonel Aşçılık sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Profesyonel Aşçılık” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Profesyonel Aşçılık” sertifikasına sahip olabilirsiniz. Profesyonel Aşçılık uzaktan eğitim programını incelemek ve sertifikasına sahip olmak için BURAYA tıklayınız.

Profesyonel Aşçılık sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?

Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Profesyonel Aşçılık sertifikası e-devlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.

Profesyonel Aşçılık iş ilanları

Profesyonel Aşçılık iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.