Eğitimler, Genel

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? Ne İş Yapar?

İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?

İş sağlığı güvenliği; işyerlerinde, çalışanlara sağlıklı çalışma ortam sunmak, çalışanları çalışma ortamındaki olumsuz etkilerinden korumak, iş ile işçi arasındaki en iyi uyumu sağlamak, oluşabilecek riskler ile maddi ve manevi zararları tamamen engellemek veya en aza indirgemek, çalışma ve üretim verimini en üst seviyeye çıkarmaktır. Kısaca; işyerlerinde faaliyet gösterilen iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların tümüne verilen isimdir.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin amacı nelerdir?

İş güvenliğinin amacı, yapılan işler sırasında veya işler nedeniyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır. Daha farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse, iş güvenliğinin amacı kişilerin bir işe başlamadan önceki ve bitirdikten sonraki sağlık durumunun aynı olmasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için alınacak iş güvenliği tedbirleri her iş için farklıdır .İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sadece çok tehlikeli veya diğer deyişle ağır işleri kapsadığını ve sadece iş kazalarına karşı önlem alınmasını sağladığı yönünde bir yaklaşım doğru değildir. İş sağlığı ve güvenliği, her meslekte, her çalışma alanında, her yaşam alanında yani hayatın her anında tüm insanların sağlığının bozulmasını önlemeyi ve daha ergonomik bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlayan çalışmalardır.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Görevleri

– İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nun çalışmalarına katılmak
– Yıllık çalışma planı hazırlamak
– Eğitim planı hazırlamak
– İşverene, is güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak
– Alt işverenlerin denetimini yaparak yönetime rapor sunmak
– Risk değerlendirmesi yapmak
– Acil durum planı hazırlamak
– Sağlık ve güvenlik planı hazırlamak
– İç yönetmelik hazırlamak
– İş izni prosedürü hazırlamak
– Çalışma talimatları hazırlamak
– Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve tehlikeli maddelerle çalışma şartlarını belirlemek

İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası nasıl alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliğinin sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “İş Sağlığı ve Güvenliğinin” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “İş Sağlığı ve Güvenliğinin” sertifikasına sahip olabilirsiniz. İş Sağlığı ve Güvenliğinin uzaktan eğitim programını incelemek ve sertifikasına sahip olmak için BURAYA tıklayınız.

İş Sağlığı ve Güvenliği ulusal ve uluslararası geçerli mi?

Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen İş Sağlığı ve Güvenliğinin sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin iş ilanları

İş Sağlığı ve Güvenliğinin iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.