Pastacı / Pastacılık nedir?

Pastacı; gıda üzerine faaliyet gösteren firmalar için un, yağ ve şeker gibi malzemeleri doğru şekilde kullanarak pasta çeşitlerinin üretimi konusunda mesleki bir yetkinliğe sahip kişilerdir. Pasta ustaları, çeşitli pişirme tekniklerini kullanarak ortaya farklı lezzetler koymaya çalışır. Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir. İş yerindeki araç-gereçleri ve temel malzemeleri doğru şekilde kullanan pasta ustaları, yaş pastadan poğaçaya, börek çeşitlerinden kek ve kuru pastaya kadar birçok ürünü hazırlayabilirler.

Pastacılık Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.

Pastacının sorumlulukları nelerdir?

Çalışılan kurumların genellikle pasta imalat alanlarında faaliyetlerini sürdüren pasta ustalarının yerine getirmekle yükümlü olduğu belli görevleri vardır. Bu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hazırlanması gereken pastanın tüm malzemelerini önceden kontrol etmek

Eksik malzemeleri tespit ederek, bu malzemeleri gerekli yerlerden temin etmek

Pişirme işlemine geçmeden önce tüm malzemelerin kontrolünü yapmak

Hijyen koşullarına uyum sağlamak

Ürün için gereken malzemeleri doğru ve kontrollü bir şekilde kullanmak

Pasta içi ve üstü için gerekli olan malzemeleri zamanında temin etmek

Pişirilecek pastanın türüne göre hamura şekil vermek

Hazırlanan pasta ya da hamuru pişirmek

Üretim aşaması tamamlanan pasta ya da hamuru sunuma uygun hale getirmek

Pastacının iş pozisyonları

– Pastaneler

– Kafeler

– Restoranlar

– Gıda fabrikaları

– Hazır gıda firmaları

– Butik pastacılık

– Kişiye özel pasta tasarlama

Pastacılık sertifikası nasıl alınır?

Pastacılık sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Pastacılık” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Pastacılık” sertifikasına sahip olabilirsiniz. 

Pastacılık sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?

Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Pastacılık sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.

Pastacılık iş ilanları

Pastacılık iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Pastacılık Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.