Yalın üretim nedir?
Yalın üretim; en az kaynakla, en kısa sürede, en ucuz ve hatasız üretimi, müşteri taleplerine tamamen aynı olarak cevap verecek şekilde ve tüm üretim etkenlerini en esnek biçimde gerçekleştirip, potansiyellerinin tümünden yararlanılarak gerçekleştirilen bir üretim biçimidir. Aynı zamanda şu şekilde de tanımlanabilir; yapısında hiçbir gereksiz unsur taşımayan ve hata, maliyet, stok, işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirgendiği ideal bir üretim sistemidir ( John Krafchik, 1988).
Yalın Üretim Yönetimi Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
Yalın üretim ne işe yarar?
Sadece misafirlerin istediği ürünleri (fonksiyon, kalite ve fiyat açısından), misafirlerin istediği zamanda daha az kaynak harcayarak (emek, ekipman, zaman, alan vb), üretebilmek ve müşteri için bir değer teşkil eden faaliyetlere odaklanabilmektir.
Yalın Üretimin tarihsel gelişimi
Frederick Taylor’un Bilimsel Yönetim Yaklaşımı ve Standart İş kavramını sanayiye kazandırmasından sonra üretim süreçlerini gerçek anlamda entegre ederek uygulayan ilk kişi Henry Ford’dur. Henry Ford 1910’lardan başlayarak, insan, makine, süreç, takım ve çıktı gibi üretimi kapsayan bütün bileşenleri bir noktada toplayan ve bunları sürekli akış mantığı ile birleştiren bir üretim yöntemi üzerinde çalışmıştır. Özellikle, bir mezbahada etlerin konveyörlere asılarak ilerlemesinden esinlenerek geliştirdiği yürüyen montaj hattı yöntemi üretimde gerçek bir devrim niteliği taşıyordu. Kısa sürede başarıya ulaşan Ford dünya’da en çok araba satan kişi haline geldi. Fakat tek tip üretim yapmaya olanak veren sistem tüketicilerin farklı renk ve tip araba taleplerine cevap veremedi. General Motors 1930’ların başında büyük işletmeleri yönetmek ve farklı model ve renk araç taleplerine cevap vermek üzerine geliştirdiği strateji ile Ford’un otomobil sektöründeki egemenliğini geride bırakmıştı. 1930’lardan itibaren ve yoğun olarak 2. Dünya Savaşından sonra Japon mühendisler Amerikan üretim sistemlerini incelemeye başladılar. Öncelikle Ford’un çalışanlarına saygı konusunda hata yaptığını ve üretimde işçi kaynaklı sorunlar olduğunu farkettiler. Sonra farklı tip üretim olanağı sağlayacak hızlı ayar ve tip değişimi sürelerinin tekli dakikalara inmesini sağlayacak, küçük partiler halinde üretim yapmaya imkân tanıyan sistemleri geliştirdiler. Bu da stokların azalmasına ve sürekli akışın uygulanmasını sağlamıştı. Toyota’nın sisteminde odak, bir makine ve onun kullanımı değil, ürünün akışı ve genel proses idi. Gereken adetleri üretecek boyut ve kapasitede doğru makineler, kaliteyi garanti altına alan hata önleme (poka, yoke) sistemleri, makineleri üretim sırasına göre doğru yerleştirmek, kısa ayar ve tip değişim zamanları, küçük parti adetleri, her bir üretim adımının kendinden bir sonraki adımın ihtiyacına göre üretim yapması (çekme sistemi, kanban), topyekün planlı bakım yöntemleri gibi yeni ve inovatif yaklaşımlarla düşük stoklu, yüksek çeşitte, en az maliyetle, kaliteli ve hızlı üretim yapmak mümkün hale gelmişti.
Yalın Üretimin Faydaları Nelerdir?
– Artan ürün kalitesi
– İyileştirilmiş ürün yönetim süreci
– Sürdürülebilirlik
– Çalışan memnuniyeti
– Artan karlar
Yalın Üretim Yönetimi Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
Yalın üretim iş pozisyonları
– Yalın Üretim Uzmanı,
– Yalın Üretim Mühendisi (mühendislik bölümü mezunları için),
– Yalın Üretim Teknikeri (yüksekokul mezunları için),
– Yalın Üretim Teknisyeni (teknik lise mezunları için),
– Yalın Üretim Personeli (lise mezunları için),
– Yalın Üretim Sorumlusu,
– Yalın Üretim Şefi,
– Yalın Üretim Asistanı,
– Yalın Üretim Analisti,
– Yalın Üretim Elemanı,
– Yalın Üretim Müdürü
Yalın üretim istihdam alanları
– Mühendislik eğitimi alanlar/alacaklar Yalın Üretim Mühendisi olarak üretim departmanları,
– Diğer bölümlerin mezunları ya da mezun olacak öğrencileri
– Yalın Üretim Uzmanı olarak üretim departmanları,
– İşletmelerin süreç iyileştirme grupları,
– İşletmelerin verimlilik arttırma birimleri,
– İşletmelerin kalite departmanları,
– İşletmelerin ÜR-GE (ürün geliştirme) bölümleri.
Yalın üretim sertifikası nasıl alınır?
Yalın Üretim sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Yalın Üretim” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Yalın Üretim” sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Yalın üretim sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?
Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından Yalın Üretim sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.
Yalın üretim iş ilanları
Yalın Üretim iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Yalın Üretim Yönetimi Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.