Uygulamalı bilgisayar kursu nedir?
Bilgisayarlar, tarih boyunca, çok farklı biçimlerde karşımıza çıkmışlardır. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla güç tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler. Bu kadar küçük imal edilebilmelerinin temel nedeni 1969 yılında yarı iletkenler ile çok küçük alanlara sığdırılabilen devreler yapılabilmesidir.
Bilgisayar okur yazarı olabilmek için Bilişim sistemleri hakkında temel bilgiler verilerek işletim sistemi ve ofis uygulama programlarının (MS Word, Excel, PowerPoint, Access) temel seviyede kullanım becerilerini vermektir.
Bilişim Alanı ile ilgili sertifika programları için tıklayınız.
Bilgisayar nasıl çalışır?
Bilgisayarların üretildiği ilk tarihten itibaren günümüze gelene kadar çok fazla yol katetmiştir. Bilgisayarlara takılan elektronik parçaların tamamına “donanım” denir. Bilgisayar içerisinde kullanılan programların tamamına ise “yazılım” denir.
Donanım bilgisayarın fiziksel kısmıdır. Bu donanımlara örnek verecek olursak; ana kart, ekran kartı, işlemci, ram, sabit disk (hard disk) bu donanımlar kasa adını verdiğimiz temel birimin içine yerleştirilir.
Yazılım Belirli işlemleri yapmak için kullanıcı ya da bilgisayarın çalışması için bilgisayara kurduğumuz programlardır.
Bilgisayar Tarihi
Tarihteki ilk bilgisayar abaküs olduğu söylenmektedir. Fakat günümüz teknolojisine benzeyen bilgisayar 1833-1871 yılları arasında Charles Babbage tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde kullandığımız dijital bilgisayarların ilk üretimi 1945 yılında olmuştur. İlk bilgisayar ENIAC olarak tasarlanmıştır. ENIAC adı verilen bu bilgisayar, devasa bir büyüklüğe sahip insan boyutunu geçen ilk dijital bilgisayardı. Yaklaşık 30 ton ağırlığına sahip ve 500 bin Amerikan doları olarak kayıtlara geçmiştir. ENIAC top atışlarının hesaplanmasında kullanılıyordu. 1965 yıllarına gelindiği zaman modern bilgisayarlar üretilmeye başlamıştır, bu nedenle artık ENIAC gibi üretilen bilgisayarların sonuna gelinmiştir.
Temel Bilgisayar Parçaları
Bilgisayarın ise dört ana sistemi bulunmaktadır. Özellikle bilgisayarın temel birimleri sistem birimi, monitör, klavye ve mouse olarak bilinir. Bunun yanı sıra bilgisayar donanımları iç ve dış donanım olarak ikiye ayrılmaktadır. İç donanımın temel parçası kasadır. Ayrıca yerleşik bulunan parçalar da ekran kartı, işlemci, ram ve benzeri parçalardır. Bilgisayarın dış donanımları ise yazıcı, monitör ve klavye gibi parçalardan oluşmaktadır. Bilgisayarlara ait olan bütün parçaların yönetimini ve bilgi alışverişini bilgisayar anakartı yapmaktadır. Bütün araçlar ise kablo ile ve ya direkt olarak bilgisayar anakartına bağlıdır. Ayrıca bilgisayar işlemcisi ise bilgisayarın hızlanmasını sağlayan en önemli donanımlardan birisidir. RAM da bilgisayarın hızlı çalışmasını sağlayan en önemli donatılardandır.
Bilişim Alanı ile ilgili sertifika programları için tıklayınız.
Uygulamalı bilgisayar kursu ne işe yarar?
Kamu ve özel sektör tarafından istenen temel ve ileri düzey bilgisayar işletmenliği konuları ile uygulamalı Microsoft Office Word, Excel ve Powerpoint programlarının eğitimlerini almış olup kamu personel atamalarında, kamu görevde yükselmede ve özel sektörde istenilen bu eğitim sertifikası aynı zamanda birçok alanda başvuru sırasında zorunlu tutulan bir eğitimdir. Aynı zamanda;
– Temel bilgisayar kavramlarını öğrenir,
– Bilgisayar kullanımı konusunda temel ve ileri düzey bilgileri öğrenir,
– Microsoft Word, Excel ve Powerpoint eğitim programlarının içeriğinde belirtilen konularda yeterli bilgiye sahip olur,
– Kamu ve özel sektör tarafından istenen temel bilgi teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisi kazanır,
– İş başvurularında ve kamu alımlarında gerekli görülen sertifikaya sahip olur,
– Bilgisayar sistemini oluşturan temel bileşenleri (İşlemci, giriş-çıkış birimleri, depolama ve diğer çevre birimleri) tanımlayabilir.
– İşletim sistemleri ile etkili bir biçimde çalışabilir,
– Elektronik tablolama programında “form denetimi” ile uygulamalar yapabilir,
– Elektronik tablolama programında makrolarla çalışabilir,
– Elektronik tablolama programlarıyla ileri düzey uygulamalar yapabilir,
– Veri sunum programlarıyla ileri düzey uygulamalar yapabilirsiniz.
Uygulamalı bilgisayar kursu istihdam / işyeri alanları
– Tüm Çalışanlar
– İş arayanlar
– Ataması olacaklar
– Kamu
Uygulamalı bilgisayar kursu sertifikası nasıl alınır?
Uygulamalı bilgisayar kursu sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “uygulamalı Bilgisayar Kursu” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Uygulamalı Bilgisayar Kursu” sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Uygulamalı bilgisayar kursu sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?
Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından uygulamalı bilgisayar kursu sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.
Uygulamalı bilgisayar kursu iş ilanları
Uygulamalı bilgisayar kursu iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Bilişim Alanı ile ilgili sertifika programları için tıklayınız.