Pandemi Nedir?
Dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. Enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemlerini uygulayarak; enfeksiyonun toplumda yayılmasını azaltmak ve böylece pandeminin erken dönemlerinde enfekte olacak kişi sayısını ve pandemi nedeniyle ortaya çıkacak vakaları azaltmak mümkündür.
COVID-19 Korunma ve Hijyen Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
COVID-19 Sorumlusu Ne İş Yapar?
Covid-19 sorumlusu, salgının durumuna göre yaşanacakları öğrenen, bununla ilgili çözümler üreten, salgının önlenmesine yönelik fiziksel ve sosyal düzenlemeleri koordine eden, panik anında çalışanları sakinleştirerek durumu anlatan ve pandemi sürecini işveren ve kamu kurumları ile uyum içerisinde yöneten kişidir.
COVID-19 Korunma Yolları Nelerdir?
Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir. Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;
-El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
– Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
– Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
– Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir
– Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
– Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
– Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
– Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
– Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.
COVID-19 Korunma ve Hijyen Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu istihdam / işyeri alanları
– Devlet hastanesi
– Özel hastane
– Poliklinikler
– Tıp merkezleri
– Sağlık kuruluşları
– Sağlık ocakları
– Doktor muayenehaneleri
– Özel muayenehaneler
– Tanı merkezleri
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu sertifikası nasıl alınır?
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu” sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?
Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu iş ilanları
Pandemi ve COVID-19 Sorumlusu iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.
COVID-19 Korunma ve Hijyen Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.