Hijyen ve Sanitasyon nedir?
Hijyen, yaşadığımız ortamın her türlü hastalık etmeninden arındırılması demektir. Gıda hijyeni ise zararlı mikroorganizmaların besinlere bulaşmasını önlemektir. Hijyenik ortam koşullarından uzakta kalmadan; ambalajlama, taşıma, depolama, paketleme, teslim etme süresine kadar geçen tüm aşamalar boyunca, çeşitli kaynaklardan bulaşabilecek her türlü mikroorganizmadan uzakta kalınmasıyla, gıdalarda hijyen kurallarına tamamıyla uyulmuş olunur.
Sanitasyon ise, insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için uygulanan tüm işlem basamaklarının bir arada toplanmasıdır. Ayrıca sanitasyon gıdanın biyolojik olarak tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Sanitasyon kurallarına uyulmakla; enfeksiyon kontrolü gerçekleştirilir, kazalardan korunma kolaylaştırılır, sağlıklı ve temiz ortamların oluşması sağlanır, kaliteli ve estetik çevre koşulları oluşturulur.
Tüm canlılarda, günlük iş yaptığımız mutfak tezgahında, kullandığımız araçlarda, oturduğumuz sandalyede hatta su içtiğimiz bardakta bile sağlığımızı tehdit eden mikroorganizmalar bulunabilir. İşte gıdaları bu mikroorganizmalardan uzakta tutabilmek için günlük hayatımızda da değiştirilmesi gereken minik ipuçları:
İlk olarak yapmamız gereken kişisel hijyenimize önem vermek. Özellikle ellerimizi sık sık yıkamayı unutmamalıyız.
Doğrama tahtası gibi mutfak aletlerinin temizlenmemesi veya çiğ ile pişmiş gıdanın aynı yerde kesiminin yapılması besin zehirlenmesi riskinde ciddi oranda artışlara neden olur. Bu sebeple doğrama tahtası, bıçak ve temizlik bezleri gibi araç-gereçler her zaman temiz tutulmalıdır. Gıda ile temas eden yüzey her zaman dezenfekte edilmelidir.
– Gıdaların bulunduğu kap veya ambalaj her zaman kapalı olmalıdır.
– Gıdalar her zaman yerden yüksekte bulunmalıdır.
– Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler asla iyice yıkanmadan yenmemelidir.
– Gıda atıkları ve çöpler gıdalardan uzakta kalmalı ve çöpün kapağı her daim kapalı kalmalıdır.
Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
Hijyen ve Sanitasyon / işyeri alanları
– Gıda üretimi ve perakende satışı yapılan yerler.
– İçme veya insani kullanım suyu üretimi yapan yerler.
– Doğal mineralli suların üretimini yapan yerler.
– Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
– Dövme ve piercing yapılan yerler.
– Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
Hijyen ve Sanitasyon nasıl alınır?
Hijyen ve Sanitasyon sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Hijyen ve Sanitasyon” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Hijyen ve Sanitasyon” sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Hijyen ve Sanitasyon sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?
Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Hijyen ve Sanitasyon sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.
Hijyen ve Sanitasyon iş ilanları
Hijyen ve Sanitasyon iş ilanlarına kariyer ve insan kaynakları sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.