Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir. Arıcılık; arı ile bitkisel kaynakları beraber kullanarak bal, polen, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, propolis gibi canlı olmayan ürünler ile ana arı, oğul arı gibi canlı ürünleri üretmeyi sağlayan doğaya bağımlı bir hayvancılık faaliyetidir. Ayrıca arıcılık tozlaşmaya katkı sağlayarak bitkisel üretimi de artırmaktadır.
Arıcılık kısa sürede kolaylıkla öğrenilebileceği gibi az sermaye gerektirmesi ve yapılan yatırımın geri dönüşüm oranının yüksek olması, kısa sürede kazanç sağlaması, maliyetinin düşük olması, az iş gücü gerektirmesi, elde edilen ürünlerin raf ömrünün uzun olması gibi nedenlerle hobi ve ek gelir amaçlıda icra edilebilmektedir. Toprağa ihtiyaç duyulmaması, toprak sahibi olmayan çiftçilerin geçim kaynağı olarak arıcılığı tercih etmelerinde etkili olmaktadır.
Arıcılık, tarımla uğraşanların asıl gelir kaynağı olabileceği gibi diğer tarım faaliyetleriyle uğraşanların ikincil bir gelir kaynağı olabilmektedir. Yukarıda bahsedilen avantajlara ilave olarak gerekli tüm teçhizat ile arıların ülke içinde karşılanabilmesi de sayılabilir. Arıcılık maliyetlerin düşük olması ve işgücü ihtiyacının az olması gibi nedenlerle kırsal nüfusa iş ve gelir sağlayarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca üretimin artması ile yapılacak ihracat neticesinde ekonomiye döviz girdisi de sağlayabilmektedir.
Arıcılık Eğitimi Sertifika Programı için tıklayınız.
Arıcılık için Bilinmesi Gereken En Temel Bilgiler
Arı yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için arıların konulacağı bölgenin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Arının yerleştirileceği alan bir daire olarak düşünülürse ve dairenin yarıçapı 3 km olacak şekilde hesaplanırsa bu alanda en fazla 150 kovan olacak şekilde yerleşim yapılabilmektedir.
Her canlıda olduğu gibi arılar için de su tüketimi önem taşımakta olup; seçilen alanın çevresinde su kaynağı olmasına özen gösterilmelidir.
Arıcılık işlemlerinin yapılacağı alanın çevresinde zehirli atık bulunmamalıdır.
Tüm işlemler belirli bir düzen içerisinde yapılmalı ve yapılan her işlem kayıt altına alınmalıdır.
Arıların cinsi bakılacakları bölgeye uyumlu olacak şeklide seçilmelidir.
Arıcılık sertifikası nasıl alınır?
Arıcılık sertifikası almak için kurs ya da sertifikalı eğitim programına katılmak gerekmektedir. En yetkin “Arıcılık” sertifikası üniversiteler tarafından verilen ve e-devlet sistemine işlenen sertifikadır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun uzaktan online eğitim ile üniversite ve devlet onaylı “Arıcılık” sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Arıcılık sertifikası ulusal ve uluslararası geçerli mi?
Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamu kurumuna bağlı üniversiteler tarafından verilen Arıcılık sertifikası edevlet sistemine işlenmekte ve Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından tanınmaktadır. Üniversitelerin vermiş oldukları diploma ve sertifikalar, ülkelerarası anlaşmalar ile uluslararası geçerliliği söz konusudur.